Jukola hemifrån

juni 17th, 2013 av Victor Helgesson

Jukolalaget2013
Jag fick i uppdrag att skriva ett litet sammanfattande om jokula hemifrån, det var ju inte svårt att hänga med i kavlen direkt med den högklassiska TV sändningen samt liveresultaten som funkade perfekt i stort sett hela tiden. Det svåra skulle ju vara att hålla sig vaken men det lyckades jag faktiskt med. Först så missade jag starten för jag kom inte på att i Finland är man en timme tidigare än försent så jag dök in i TV sändningen när täten var på väg mot en av typ 7 stycken TV kontroller på sträckan (Imponerande), den som var vid 9,5 KM. Först kommer det ett stort led med lampor som Kalevan Rastis Jere Pajunen leder. När 40 lampor har passerat så blir det kolsvart igen, efter ytterliggare 1,30 minut så dyker nästa gäng med lampor upp, jag sitter och spanar efter hestrahjäten John. Jag ser Halden, Malung, GMOK, Ulricehamn och precis tillsammans med Ulricehamn dyker John upp på en 77 plats, bra med.

När det sedan är dags för växling så dyker först Tullinge SKs Andreas Kyburz upp och hela första klungan är inom 2 minuter. När andra klungan kommer sitter jag och uppdaterar liveresultaten ungefär varanan sekund, och där dyker John upp på en 64 plats och som bästa Västgöta lag för att Ulricehamns Nils Spetz är 8 sekunder efter på en 68 plats. Hestrahjälten Rickard ger sig ut och jag går och hämtar ett äpple för att fylla på med lite energi.

Vid 5,1 km ser allt och lugnt ut, Rickard ligger med många lag runt omkring sig och håller placeringen bra, han passerade som 76 man. Men sen när jag sedan ser Ulricehamn komma till 7,2 km så uppdaterar så ofta jag kan men ingen Rickard dyker upp, han har tyvärr nog gjort en sväng och dyker upp 5 min efter Ulricehamn, men han visar mental styrka och hämtar sig efter den bommen och håller ihop det riktigt bra, han tar in nästa 2 minuter på Ulricehamn och växlar som 83 man och ut skickas hestrahjälten Martin L.

Martin sticker ut 12:51 efter ledande Kalevan Rasti och Kristiansand OK 2 som verkligen imponerar. Efter ca halva loppet vid 7 km så ser jag att Martin går stabilt, han har plockat några placeringar till 78 plats och i mål sedan så har han plockat några ytterliggare till 73 plats. Kände att det inte fanns så mycket att säga om det här loppet, ett stabilt lopp, sådanna lopp är perfekta på staffeter, imponerad av att han kunde hålla ihop det så stabilt under en sån lång sträcka som Martin hade. Ut skickas hestrahjälten Filip och nu började det bli jobbigt att hålla uppe ögonen så jag går och hämtar en tallrik med frebacos fruktmusli samt mjölk och slår mig tillbaka ner i soffan.

Juste! Martin hade även sprungit ikapp och ifrån Ulricehamn som nu är 5 min efter och Hestra har helt plötsligt ett riktigt bra grepp om bästa västgöta lag platsen. Så alltså Filip var ute nu, när han stack ut så låg han 73, när han dyker upp vid 5 km har han plockat 7 placeringar och är nere på 66 plats, riktigt bra. Han håller ihop det ändå hyfsat bra till målet och växlar som 71 man, nu 28:29 efter ledande Kalevan Rasti som för övrigt väldigt överaskande har fått med sig Linne i backhaserna. Men åter till hestrahjältarna så var det nu hjälten Connys tur och nu hade det blivit ljust ute och även hemifrån fick man se hur solen verkligen lyste upp naturen, helt magiskt. Kan bara tänka mig hur det var på plats.

Conny alltså ut som 71 och när han har kommit än bit in i loppet (6,5km) så passerar han på 67 plats, ytterliggare ett stabilt lopp som det ser ut men när han ska komma till sista kontrollen på liveresultaten dyker han inte upp, jag blir väldigt fundersam, har han skadat sig eller nåt nu, kanske det, han är ju ändå inte senior längre, kanske det var backvaden eller kanske ryggen? Men när jag slår över till växlingen så ser jag honom där på en stark 67 plats, antaligen tog inte liveresultaten upp connys stämpling vid sista. Jaja, iväg skickas hestrahjälten Martin A i alla fall.

Samtidigt som Martin skickas iväg så ser jag att det börja ljusna även här hemma trotts molnen på himlen och man blir genast lite piggare av ljus. Jag imponeras av Martins fart i skogen när halva loppet har gått, han har plockat 6 placeringar och ligger nu på en 61 plats, bästa placeringen som Hestra har haft hittils. Men när jag bara tittar efter ytterligare 2 km har han plockat 3 till och ligger nu på 58 plats, han är där bara 6 min efter Kalevan Rastis Fabian Hertner på dryga 9 km löpning, imponerande. Han tappar lite på slutet men håller ändå ihop det bra och han växlar som 64 man och skickar ut ankaret, hestra hjälten Rickard B.

I täten så hade Kalevan Rasti rykt, Fabian Herter gjorde ett imponerande lopp på 6 sträckan och skickade ut den store Thierry Gueorgiou som sedan förde Kalevan till en säker seger. Tvåa efter 6 sträckor låg SNO som jag faktiskt hade tippat på tredje plats men dom tappade på sista sträckan sen. Tvåa blev sen istället Kristiansand OK med Daniel Hubmann på sista sträckan. Men tillbaka till hestra hjälten Rickard som alltså var ute på den sista långa sträckan och rickard går ut hårt, redan efter 2,6 km så har en plockat 4 placeringar och det luktar topp 60. Rickard ligger runt 60:de egentligen hela loppet, ett riktigt bra lopp, men då han inte riktigt orkar knäppa topp 60 så slutar Hestra hjältarna, John Börjesson, Rickard Holmqvist, Martin Larsson, Filip Grahn, Conny Rantzow, Martin Ahlberger och Rickard Börjesson på 63 plats, imponerande. Jag måste säga att man blir riktigt avis när man sitter här hemma och tittar på, i alla fall, bra jobbat!

Missa tyvär stora delar av Venla kavlen då jag bröt ner min kropp lite, någon som har mer koll kanske kan skriva ett inlägg om den :)

/Virre

6 kommentarer till “Jukola hemifrån”

 1. Bevakarn

  Virre> Bra sammanfattat. (Kanske bilden som Filip lagt ut på twitter även kan läggas upp). Oavsett, så är det roligt att Hestra åter har börjat bli en stafettklubb, att räkna med. Det här är bara början på klättringen om alla hänger i framöver!

  • Diego

   So happy to hear from you Vickie! As I recall, you were vcaitionang in Winter Park! So sorry about the ACL tear and I hope you are fully healed and ready for this winter! Cheers!

 2. Hedman

  Roligt med fighten GMOK2 och Hestra IF, jag blev imponerad av Hestras yngrelöpare då jag blev ifattlöpt, hade tungt att hänga med några delar, ni är på gång på allvar! Ser fram emot tunga Natt 7an träningar i vinter!

 3. Martin L

  Bra att veta vad du äter för flingor Virre ;) Mycket bra skrivet! Bästa placeringen sedan 2001, men det finns absolut mer att ta av, redan i Kuopio nästa år.
  Hedman>> Roligt att GMOK 2 fick slå oss en sista gång, ses i vinter!

 4. Uppdaterat

  Bild på plats!

 5. Bevakarn

  Uppdaterat>Bra! En lagbild är alltid en lagbild! Vackert!

Skriv en kommentar